UPDATE 2: Το arcade βγαίνει από τον τάφο του και γίνεται ζόμπι.

Μετά από σχεδόν ενάμισι χρόνο που επιτέλους μπορώ να κλέψω λίγες ώρες, αποφάσισα να συνεχίσω το project για το arcade. Μέχρι στιγμής έχω ετοιμάσει τα εντόσθια του μηχανήματος και μένει να τα τοποθετήσω στην κάσα και να το κάνω να μοιάζει περισσότερο με arcade και λιγότερο με windows xp υπολογιστή.

Πάμε. Φάση Α (τροποποημένη από την προηγούμενη φάση Α, λόγω προσθήκης +1 στο WIS:
Πρόσφατα έμαθα τα εξής δεδομένα στην κατασκευή: (α) το μέγεθος μνήμης και η ταχύτητα της κάρτας γραφικών δεν έχουν σημασία, εφόσον το mame χρησιμοποιεί περισσότερο τον επεξεργαστή και σχεδόν καθόλου όλα τα υπόλοιπα και (β) η κάρτα γραφικών πρέπει να έχει απαραίτητα υποδοχή S-Video. Δεν κατάλαβα ακριβώς γιατί, αλλά όντως το mame ψιλοκολλάει με μία ΜΧ-400 που δοκίμασα και δεν έχει S-Video. Τέλος, (γ) χρειάζεται οπωσδήποτε game controller (ένα κίτρινο βύσμα), αλλιώς θέλει πολύ παίδεμα για τροποποίηση του πληκτρολογίου.

Άρα λόγω έλλειψης game controller και S-Video στην K7SOM+, το hardware που χρησιμοποιώ είναι το εξής:
1. Μητρική κάρτα: MSI 845 Pro με socket 423, τρεις υποδοχές για SDRAM, AGP 4X και onboard game controller. To socket 423 ήταν πλήρης εμπορική αποτυχία και πάω στοίχημα ότι λίγοι έχετε δει ή ξέρετε πώς μοιάζει. Όπως και νά 'χει, οι επιδόσεις του είναι περισσότερο από αρκετές για ένα μηχάνημα που απλά θα τρέχει Wonderboy και Metal Slug.
2. Επεξεργαστής: Pentium 1,7/256/400, σε socket 423 (DUH!). Έχω κάνει lap στο heatspreader (θα εξηγήσω σε άλλη ανάρτηση τι είναι το lap και πώς γίνεται) και χρησιμοποιώ μία όμορφη ψύκτρα της Antec από αλουμίνιο. Σημαντικό, εδώ χρειάζεται ανεμιστήρα ball bearing, αλλιώς θα αρχίσει να τρίζει μετά από λίγο καιρό και η πρόσβαση στα εντόσθια δεν είναι εύκολη όταν κλείσει η κάσα.
3. Μνήμη RAM: 2Χ64 ΜΒ και 1Χ128ΜΒ, όλες στα 100ΜΗz. Δεν είναι πολλή, αλλά είναι υπέρ-αρκετή για τη δουλειά που θέλω και επιπλέον ξεφορτώνομαι τις παραπεταμένες SDRAM που έχω.
4. Κάρτα γραφικών: Μία παραπεταμένη NVidia MX-200 (AGP 2X) με 32 ΜΒ μνήμης και S-Video. Είναι με παθητική ψύξη, άρα γλυτώνω έξτρα ανεμιστήρες και έξτρα θόρυβο και συντήρηση.
5. Τροφοδοτικό: Ένα κοινό τροφοδοτικό στα 300W.
6. Οθόνη: Η οθόνη της προηγούμενης ανάρτησης.
7. Coin slot: Έχω κατασκευάσει δικό μου coin slot το οποίο δουλεύει με δεκάλεπτα. Δεν είναι απαραίτητο, αλλά χρειάζεται κάποιο trigger για τα credits και σκέφτηκα να έχει και χρήση κουμπαρά. Το δουλεύω με ένα έξτρα usb πληκτρολόγιο, το οποίο τροποποιήθηκε. Θα εξηγήσω πώς σε άλλη χρονική στιγμή.
8. Ηχεία: Ένα τυπικό ζευγάρι ηχείων με τροφοδοσία 12 V.
9. Σκληρός δίσκος: Ένας 40άρης Seagate, ίσα που να χωράει το λειτουργικό και τα roms.
10. Gamepad: Ένα τυπικό 2-axis 4-buttons που έκανα βίδες για να τοποθετηθεί στο gamepanel.

Το software που χρησιμοποίησα είναι το εξής:
1. Micro-XP: Μία "πειραγμένη" έκδοση Windows ΧΡ, που έχει μόνο τα βασικά στοιχεία. Θα την ανεβάσω στην επόμενη ανάρτηση, αλλά αν κάποιος θέλει να αντιγράψει το project μου θα πρέπει να βάλει δικό του σειριακό. Υπάρχει και η δυνατότητα του N-Lite αλλά θέλει να ξέρεις τι κάνεις, αλλιώς το pc δεν ξεκινάει.
2. ΜΑΜΕ + ROMS: Είναι free, αλλά κάποια Roms χρειάζονται ειδική άδεια ή αγορά για χρήση. Προσωπικά κατέβασα το βασικό πακέτο και πλήρωσα άλλα 2-3 που ήθελα να έχω. Επειδή παίζουμε με WindowsXP χρειάζεται το MAME32, που έχει GUI. Δεν πρόκειται να βάλω link, ψάχτε στο γούγλη.
3. Explorer 7, .NET framework 2 και Windows installer 3,1: Χρειάζονται για να λειτουργεί πιο ομαλά.
4. Screenloader: Είναι μία εφαρμογή που αποκρύπτει το GUI των ΧΡ και όταν ξεκινήσει το μηχάνημα, εμφανίζει αμέσως μία οθόνη για επιλογή παιχνιδιού. Υπάρχουν μπόλικα εκεί έξω στα internets, αλλά στην παρούσα φάση τα δοκιμάζω.

Υπόψη ότι δεν χρησιμοποιώ antivirus και γενικά πρόσθετες εφαρμογές. Το μηχάνημα που φτιάχνω είναι Helen Keller, δεν επικοινωνεί με κανένα τρόπο με το διαδίκτυο και δεν παίρνει cd, usb sticks και άλλα που μπορούν να έχουν κακόβουλο λογισμικό.

Φάση Β:

1. Έβαλα τα εντόσθια μαζί, πέρασα το λειτουργικό και τις εφαρμογές και το μηχάνημα δουλεύει αξιοπρεπώς.

2. Screenloader. Έχω δοκιμάσει καμιά δεκαριά μέχρι στιγμής. Μάλλον θα καταλήξω σε κάποιο free, μόλις αποφασίσω θα δώσω link και οδηγίες.

3. Έχω ξηλώσει πάλι το μηχάνημα και έχω βιδώσει τη μητρική, το τροφοδοτικό και το δίσκο σε ένα ξύλο 50Χ50. Πρόσθεσα ένα μακρύ καλώδιο που θα βγαίνει έξω από την κάσα και θα δίνει ρεύμα στο μηχάνημα.

4. Ξήλωσα το gamepad και έχω ξεκινήσει να τροποποιώ τα μέσα του για να το τοποθετήσω στο gamepanel (το νικελένιο panel με το μοχλό και τα κουμπιά).

5. Το coinslot είναι έτοιμο, αλλά θέλω να παρακάμψω τους διακόπτες για να παίζει και free (χωρίς δεκάλεπτα).

6. Επεξεργάζομαι το σχήμα της κάσας με μακέτα από χαρτόνι. Μόλις είναι έτοιμη θα την αναρτήσω.

7. Έχω ξηλώσει τα ηχεία και αφαίρεσα το μετασχηματιστή τους. Θα δώσω παροχή από το τροφοδοτικό.

8. Σκέφτομαι να περάσω πατέντα και με κάποιο κουμπί να παρακάμπτω το screenloader, ώστε να παίζω Heart of Darkness και Fallout 1.

Αυτά. Σε 2-3 βδομάδες θα κάνω update με σχέδιο και οδηγίες για την κάσα, το coinslot και το screenloader.

ΟΒΕΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου