HOW - TO: Καθαρίστε τη βουλωμένη κεφαλή του EPSON εκτυπωτή σας.

Αρχικά πάμε με δύο δεδομένα:
1. Οι εκτυπωτές EPSON γαμάνε κώλους και
2. Αν βρεις πατέντα να ξεκλειδώσεις το μήνυμα "End of service life", τότε έχεις τον εκτυπωτή για δεκαπέντε και βάλε χρόνια.

Σήμερα αγόρασα έναντι 5 ευρώ έναν EPSON Stylus C20UX. Αρκετά αξιοπρεπές μηχάνημα, τα μελανοδοχεία του δεν έχουν τσιπάκι για να τρέχω με μηδενιστή, σηκώνει εύκολα σύστημα αδιαλείπτου παροχής, μπλα μπλα μπλα.... Το μόνο κακό του είναι ότι κάνει σαν καβουρδιστήρι όταν λειτουργεί, αλλά αυτό είναι γενικό πρόβλημα με τους Epson.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα ήταν προς πώληση επειδή έφτασε το όριο ζωής που δίνει η μαμά εταιρεία (Κανένας δεν είναι τόσο μαλάκας να δώσει Epson σε άλλη περίπτωση). Αυτό δεν σημαίνει ότι χάλασε κάτι, ή  ότι κάηκε η κεφαλή. Απλά τα σφουγγάρια που συγκρατούν το άχρηστο μελάνι είχαν γεμίσει και δεν δεχόταν να τυπώσει ούτε σταγόνα. Το έφερα σπίτι, του γέμισα τα μελανοδοχεία, το μηδένισα και έκανα εναν κύκλο καθαρισμού. Στην εκτύπωση ελέγχου ακροφυσίων, το αποτέλεσμα στη σελίδα βγήκε κάπως έτσι:

Αναμενόμενο, αφού το μηχάνημα είχε να τυπώσει από τον τελευταίο Μεγάλο Λοιμό που έπληξε την χώρα των λύκων και έδιωξε τον Κανούκα και την Καλούκα από το σπίτι τους. Αφού λοιπόν έπρεπε να πλύνω τα σφουγγάρια και να καθαρίσω και την κεφαλή, αποφάσισα να τον ξηλώσω, να μετρήσω τα μοτέρ του και να περάσω και μία γενική λίπανση για να γίνει σωστά η δουλειά.

Τέλος εισαγωγής, πάμε στο ψητό:
Δεν θα σπαταλήσω χώρο και χρόνο για τη διαδικασία αποσυναρμολόγησης. Όποιος έχει τα κατάλληλα μέσα και επαρκείς γνώσεις, μπορεί να το επιχειρήσει με δική του ευθύνη. Κατά κανόνα, όταν ένας Epson αποσυναρμολογηθεί με λάθος σειρά, μετά δεν λειτουργεί καθόλου. Τελεία. Θα περιοριστώ στη διαδικασία καθαρισμού της κεφαλής, που ακόμα και μια ξανθιά φοράδα με τρία πόδια μπορεί να την ακολουθήσει με επιτυχία.

Πριν επιχειρήσετε να καθαρίσετε την κεφαλή, πρέπει πρώτα να ξέρετε τι τύπο μελανιού χρησιμοποιεί ο εκτυπωτής. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι, το pigment και το dye-based (εναιωρήματος και χρωστικής αντίστοιχα). Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού ο κάθε τύπος μελανιού αντιδρά διαφορετικά με το κάθε καθαριστικό.

Χρειάζεστε:
1. Μία επίσκεψη σε φαρμακείο ΠΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, όπου θα αγοράσετε:
α. 100ml αμμωνία.
β. 4 σύριγγες των 10ml.
γ. Μία σύριγγα ινσουλίνης.
(Τα πιο πάνω κοστίζουν περίπου 4 ευρώ)
2. Μελανοδοχεία για τον εκτυπωτή σας. Προτιμήστε άδεια συμβατά μελανοδοχεία, γεμίζουν για πλάκα και επειπλέον η αναγόμωσή τους είναι πιο οικονομική.
3. Τέσσερα ή έξι μπουκάλια (ανάλογα με το μοντέλο του εκτυπωτή σας) με μελάνι για το κάθε χρώμα. Προτιμήστε dye-based μελάνι, πήζει δυσκολότερα και ξεβουλώνει πιο εύκολα αν πήξει.
4. Πρόγραμμα μηδενισμού του εκτυπωτή. Παίζει να δυσκολευτείτε να το βρείτε, γράψτε μου το μοντέλο του εκτυπωτή να σας στείλω link.
5. Χαρτί κουζίνας.
6. Περίπου 5 ώρες ελεύθερου χρόνου, όχι απαραίτητα συνεχόμενες.
7. Απιονισμένο νερό.

Διαδικασία:
1. Πάρτε τα άδεια μελανοδοχεία και ανοίξτε τα, να είναι έτοιμα για γέμισμα.
2. Ανοίξτε ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ το μπουκάλι της αμμωνίας και τραβήξτε 1 ml με την κάθε σύριγγα. Προσοχή, η αμμωνία έχει πολύ άσχημη και έντονη μυρωδιά.
3. Σκουπίστε τις βελόνες και κλείστε το μπουκάλι της αμμωνίας.
4. Ανοίξτε τα μπουκάλια με το μελάνι και τραβήξτε 4 ml (μία σύριγγα για κάθε μπουκάλι). Η κάθε σύριγγα θα περιέχει 5 ml υγρό σε αυτό το σημείο.
5. Προσεκτικά μεταφέρετε το μείγμα μελανιού-αμμωνίας από τις σύριγγες στα αντίστοιχα μελανοδοχεία και σφραγίστε τα.
6. Αφαιρέστε τα παλιά μελανοδοχεία από τον εκτυπωτή και τοποθετήστε αυτά που γεμίσατε.
7. Όταν ο εκτυπωτής αναγνωρίσει τα μελάνια, περάστε ένα κύκλο καθαρισμού και μία εκτύπωση ελέγχου ακροφυσίων. Ακόμα και αν η σελίδα βγει σωστή, αφήστε τα μελανοδοχεία για να συνεχίσετε τη διαδικασία.
8. Μετά από μισή περίπου ώρα, επαναλάβετε το βήμα 7.
9. Επαναλάβετε το βήμα 7 για άλλες 4 φορές. Αφήνετε να περάσει περίπου μισή ώρα για τον επόμενο κύκλο καθαρισμού.
10. Αν μετά από 5 κύκλους καθαρισμού η σελίδα ελέγχου ακροφυσίων δεν βγαίνει σωστά, σβήστε τον εκτυπωτή και αφήστε τον για 3 ώρες. Η αμμωνία θα καθαρίσει όλο το μελάνι που έχει στερεοποιηθεί μέσα στην κεφαλή.
11. Αφαιρέστε τα μελανοδοχεία, πλύνετέ τα καλά με απιονισμένο νερό και γεμίστε τα με μελάνι.
12. Περάστε άλλους 3 κύκλους καθαρισμού.

Αν μετά την πάροδο αυτού του χρόνου δεν μπορείτε να τυπώσετε ορθά, τότε κατά 99% έχετε καμένα ακροφύσια στην κεφαλή εκτύπωσης ή πολύ βουλωμένη κεφαλή και το μηχάνημα χρειάζεται επισκευή από επαγγελματία.
 
Το pigment μελάνι θέλει περισότερη ώρα να διαλυθεί με την αμμωνία και αφήνει στερεά κατάλοιπα. Στην περίπτωση που ο εκτυπωτής σας χρησιμοποιεί αυτού του τύπου μελάνι, μειώστε το χρόνο αναμονής στο μισό και διπλασιάστε τους κύκλους καθαρισμού.

Υπάρχει περίπτωση να δείτε το σφάλμα "End of service life" κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Για καλή μας τύχη, η μαμά εταιρεία προνόησε ώστε το μήνυμα να εμφανιζεται όταν τα σφουγγάρια είναι μισογεμάτα. Περάστε το πρόγραμμα μηδενισμού του εκτυπωτή σας και καθαρίσατε.

Αν δυσκολευτείτε να βρείτε κάποιο από τα υλικά αφήστε μήνυμα.

Αυτή τη στιγμή κάνω τον τρίτο κύκλο καθαρισμού στον C20UX και το αποτέλεσμα είναι κάπως έτσι:

Και επιβεβαίωσα τηλεφωνικά ότι ο εκτυπωτής  είναι σε αχρηστία από το 2008...

ΟΒΕΡ.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

2. Ανοίξτε ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ το μπουκάλι της αμμωνίας


Kάτι μου θυμίζει αυτό,αχαχαχαχα

Κυριάκος είπε...

Μήπως τα ατυχήματά σου στο μαγαζί του Γατόνη;

Α! ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

Ναι,αλλά πιο συγκεκριμένα αυτό που θυμήθηκα εγώ δεν ήταν ατύχημα,το χες ρίξει επίτηδες κάτω το μπουκάλι με την αμμωνία,θυμάσαι γιατί...

Κυριάκος είπε...

Η εμπειρία που βίωσες στο μαγαζί του Γατόνη ήταν 7-8 σταγόνες αμμωνίας σε ένα λίτρο νερό...
Η μπόχα της καθαρής αμμωνίας είναι πραγματικά αφόρητη. Ούτε ο Braveheart δεν θα την άντεχε.

Όφιος... είπε...

Κατ΄αρχάς, νάσαι καλά, γέλασα (με την πολύ καλή έννοια)και σε παραδέχομαι για τον (δημοκρατικό) τρόπο που χειρίζεσαι τα σχόλια !!!

Αν μπορείς να δώσεις ένα χεράκι θα το εκτιμήσω ιδιαίτερα, σαν αντικαταναλωτικό όν που είμαι.
Μου κόλλησε ο EPSON R200 και σ΄ένα κατάστημα μου λενε πως η κεφαλή κοστίζει περισσότερο από νέο μηχάνημα.

Ο τρόπος που περιγράφεις παραπάνω ισχύει και για την μικρή τραγική καιπονεμένη μου ιστορία???

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Νίκος

Κυριάκος είπε...

Αν και με δύο μήνες καθυστέρηση, θα απαντήσω...
Η μέθοδος αυτή είναι γενική και δουλεύει σχεδόν σε όλους τους inkjet εκτυπωτές. Κατά 90% μπορείς να λύσεις το πρόβλημα.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι παράμετροι που συνθέτουν τον "αστάθμητο παράγοντα", όπως π.χ. ο τύπος μελάνης που έχεις χρησιμοποιήσει, ο καιρός αχρηστίας του εκτυπωτή και άλλα πολλά. Το μαγαζί συνήθως θα σου πει το προφανές για να πουλήσει, αλλά δυστυχώς η κεφαλή όντως κοστίζει περισσότερα από καινούριο μηχάνημα.
Αν λέγοντας "κόλλησε" εννοείς ότι σου δίνει μήνυμα "end of service life", ή αναβοσβήνει το κόκκινο λαμπάκι και δεν δέχεται να τυπώσει, δοκίμασε να κρατήσεις τα κουμπιά power, maintenance και stop για 10-12 δεύτερα και μετά να σβήσεις τον εκτυπωτή και να αφαιρέσεις τα καλώδια για 3-4 λεπτά.

Unknown είπε...

Καλημέρα... πραγματικά πάρα πολύ αναλυτική η περιγραφή καθαρισμού των κεφαλών (των εκτυπωτών)!

Σχετικά με το Πρόγραμμα μηδενισμού του εκτυπωτή πως μπορώ να το βρω? Μήπως θα μπορούσες να μου πεις πως θα βρω το λινκ?

ο εκτυπωτής μας είναι Epson SX510W και μας έχει βουλώσει η μαύρη κεφαλή... στην αντιπροσωπεία μας ζητούν περίπου 125€ και αν ....οπότε ακολουθούμε αυτή την οδό!!!

Κυριάκος είπε...

Φίλε/η Unknown καλημέρα.
Αν δεν κάνω λάθος οι εκτυπωτές της σειράς SX χρησιμοποιούν μελανοδοχεία τύπου Τ128Χ / Τ129Χ, της σειράς DuraBrite (μελάνι pigment). Δυστυχώς λίγοι από τους εκτυπωτές αυτούς έχουν πρόγραμμα μηδενισμού. Η μαμά κάνει τα πάντα πλέον για να αποτρέψει την πειρατεία στα μελανοδοχεία της και το μηδενισμό των εκτυπωτών της.
Ψάξε για ένα site, το octoinkjet. Εκεί έχει σχεδόν τα πάντα και με 10-15 ευρώ αγοράζεις το πρόγραμμα μηδενισμού για σχεδόν όλους τους εκτυπωτές της Epson. Θα ήθελα πάρα πολύ να σου έστελνα ένα από αυτά που έχω, αλλά τα προγράμματα που κατέβασα είναι κυρίως της σειράς R και T.
Από εκεί και πέρα αν έχεις πρόβλημα να ξεβουλώσεις την κεφαλή, στείλε μου ένα μήνυμα στο ioannou.kyriakos@gmail.com με τα στοιχεία αποστολής σου. Μπορώ να σου στείλω συγκεκριμένο kit (όχι δεν είναι αμμωνία, δεν είμαι τόσο αεριτζής) που είναι 100% εγγυημένο ότι θα ξεβουλώσει την κεφαλή.
Καλή συνέχεια.

Ανώνυμος είπε...

θελω προγραμμα μηδενισμου μελανιων hp 350,351,901 αν μπορεις. Ευχαριστω πολυ!!!!!!

Κυριάκος είπε...

Φίλε Ανώνυμε, εδώ δεν είναι host site για πειρατικά προγράμματα, αλλά θα σου απαντήσω ούτως ή άλλως:
Τα νέα μελανοδοχεία των HP δεν μηδενίζονται. Αν είσαι τυχερός και έχεις μηχάνημα που τυπώνει με άδεια μελανοδοχεία, τότε καλώς. Αν όχι, το πετάς και παίρνεις Canon ή Epson.

Μανώλης είπε...

Όλα καλά Κυριάκο
Εκείνη όμως την σύριγγα ινσουλίνης που αναφέρεις στα υλικά τί την θέλεις??? Μήπως για να μας πέσει το ζάχαρο από την ταλαιπωρία μας με τους κολ@τές της μιάς ή της άλλης εταιρίας που μας βάζουν στο λούκι με τσιπάκια και αηδίες??? Στο εξωτερικό έχουν πέσει πολλές μηνύσεις αλλά προτιμούν να πληρώνουν και να τις θάβουν.Έχω τον BX600Fw και μου έχει βγάλει το άχτι. Δύο φορές στην OKTABIT σε 5 μήνες και το μαύρο δεν δουλεύει.Δεν αναγνωρίζει τα γνήσια μελάνια και αναγνωρίζει τα αναγομούμενα!!!
Ξεκινώ ξανά καθαρισμό Η πέταμα μιας και η Oktabit μου ζήτησε 100Ευρώ για αλλαγή κεφαλής...

Unknown είπε...

Ο ΕΚΤΥΠΩΤΗΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ O HP ALL IN ONE SERIES 4355 OFFICEJET. ΘΑ ΜΠΟΤΟΥΣΕΣ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ LINK ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΔΕΝΙΣΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΛΑΝΗΣ.

Unknown είπε...

ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΑΚΟΥΛΟΘΗΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΣΤΟΝ 5ΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΟΥ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

After Math είπε...

Καλησπέρα εχω ένα EPSON stylus photo RX685 Αφενός θα ήθελα να μου στείλεις ενα λινκ για να μηδενίσω τον εκτυπωτή και αφετέρου δεν γνωρίζω το μελάνι που χρησιμοποιώ αν είναι pigment ή dye base. Πως θα μπορούσα να το καταλάβω; Το reffil kit το αγόρασα από την euro-jet. Ευχαριστώ πολύ.

stamparts είπε...

Παλικαρι αν θελεις και μπορεις να μου στειλεις προγραμα μηδενισμου για τον epson p50....σε ευχαριστω.

Δημοσίευση σχολίου