Λογοδιάρροια / How-To: Ανακυκλώστε μόνοι σας, κάποιοι πλουτίζουν από τα "σκουπίδια" σας.

Άκυρο τελείως με το θέμα του blog, αλλά:
1. μου έχουν σπάσει τα νεύρα με τη διαφήμιση του ΣΚΑΙ "Τίποτα δεν πάει χαμένο"και
2. έψαξα λίγο το όλο θέμα, έκανα τα μαθηματικά μου και ανακάλυψα ότι αν ανακύκλωνα σαν πρόβατο όποτε και ό,τι μου λένε, θα ήμουν μείον πολλές εκατοντάδες ευρώ.

Θεωρήστε το παρόν ως οδηγό για να μην πετάτε τα λεφτά σας άσκοπα. Εκ των προτέρων δηλώνω ότι είμαι υπέρ της ανακύκλωσης χαρτιού, σιδήρου, αλουμινίου, μπαταριών κλπ κλπ. Θεωρώ όμως απαράδεκτη τη νέα "μόδα" για ανακύκλωση ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών. Και θεωρώ ακόμη πιο απαράδεκτη τη βλακώδη νοοτροπία του Έλληνα που μαζί με τα περιοδικά και τις εφημερίδες, πετάει και το περιτύλιγμα από το σουβλάκι με τζατζίκι από το ψητοπωλείο "Ο Αράπης". Δεν είναι τυχαίο το παράδειγμα, το έχω δει στον μπλε κάδο της γειτονιάς μου.

Πάμε απ' την αρχή. Σαφώς ξέρετε τι είναι η ανακύκλωση. Ποια εταιρεία διαχειρίζεται την ανακύκλωση, αυτό το ξέρετε; Πάμε λοιπόν. Δεν είναι μία εταιρεία, αλλά πολλές εταιρείες-μέτοχοι που αντί να σπαταλάνε ένα τόνο 10ευρα για να διαχειριστούν τα απόβλητά τους (γνωστό και ως απόσυρση συσκευών μέχρι πριν κανα 3χρονο), χαλάνε τα μισά - ή μάλλον κερδίζουν τα μισά - με το να "ευαισθητοποιούν" τους πολίτες για καθαρό περιβάλλον και λοιπές παπαριές.Δεν μιλάω φυσικά για αυτή την εταιρεία, που διαχειρίζεται κυρίως γυαλί, πλαστικό και χαρτί, ούτε για αυτή που ιδρύθηκε από ευαισθητοποιημένους πολίτες και ουσιαστικά εισήγαγε την έννοια της ανακύκλωσης στο χοντρόπετσο ελληνικό κεφάλι. Αναφέρομαι σε αυτή την εταιρεία, που κατά τη γνώμη μου είναι το αποκορύφωμα της όποιας κοροϊδίας υπέστη ο Ελληνας από το 1908 και μετά.

Γιατί; Ναι, ξέρω ότι η εν λόγω εταιρεία είναι ο επίσημος φορέας με απόφαση υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κλπ κλπ. Επίσης διάβασα ότι "έχει μη επενδυτικό χαρακτήρα και δεν αποσκοπεί στα κέρδη" κλπ κλπ. Δεν σε παραξενεύει όμως μαλάκα μπουνταλά Έλληνα ότι αρχικά είναι Α.Ε και κατά δεύτερο στηρίζεται από κερδοσκοπικές εταιρείες και το ίδιο το κράτος; Η φράση "δεν αποσκοπώ στο κέρδος" δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχω κέρδος, ούτε πως δεν θα διαχειριστώ έμμεσα το αγοραστικό κοινό για να χεστώ στο χρήμα.

Με πολύ απλά λόγια, σας κλέβουν μπροστά στη μούρη σας και λέτε και ευχαριστώ, κορδωμένοι για την "οικολογική μαλακία" που σας δέρνει. Για τον ένα δύσπιστο, θα δώσω δύο πραγματικά γεγονότα.
1. Θυμάσαι όταν αγόρασες πριν δέκα χρόνια εκτυπωτή HP και από το μαγαζί σου είπαν ότι όποτε φέρνεις άδειο μελανοδοχείο και αγοράζεις καινούριο σου κάνουν 250 δρχ. έκπτωση; Θυμάσαι επίσης που μισό χρόνο μετά γέμισε η αγορά με ιμιτασιόν μελανοδοχεία που τα αγόραζες μισό χιλιάρικο φτηνότερα από τα αυθεντικά; Ναι; Μπράβο μαλάκα, πλούτισες πολλές εταιρείες για να γλιτώσεις το πολύ 5 χιλιάρικα. Μην μου πεις παπαριές για δεύτερης διαλογής μελανοδοχεία, αυτό ήταν το χοντρό ψέμα που σου πλασάρανε μαζί με τα μελανοδοχεία που "ανακύκλωναν" πάνω στο σβέρκο σου. Αν ακόμη επιμένεις να θεωρείς ότι βγήκες κερδισμένος, πάμε με απλά μαθηματικά:
Το πιο κοινό μελανοδοχείο είναι το 22 της ΗΡ (μιλάμε για το 22 XL, τα υπόλοιπα είναι τα ίδια με λιγότερο μελάνι)
Κοστίζει 23 ευρώ με ΦΠΑ.
Ο έμπορος που στο πουλάει έχει καθαρό κέρδος περίπου 3 ευρώ.
Πας με ένα άδειο μελανοδοχείο και σου δίνει το καινούριο με 1 ευρώ έκπτωση.
Κερδίζει 2 ευρώ, έχεις "κερδίσει" 1 ευρώ.
Πας ξανά και σου πλασάρει ένα ιμιτασιόν, στην τιμή των 17 ευρώ.
Το μελανοδοχείο που του πήγες κόστισε ένα ευρώ.
Το μελάνι που έβαλε μέσα, η εργατοώρα του υπαλλήλου του, η συσκευασία κλπ κλπ του κόστισαν 3 ευρώ το πολύ. Ο ΦΠΑ του αφαιρεί περίπου 3,5 ευρώ.
Κερδίζει 9,5 ευρώ. Εσύ;
Χάλασες; Βασικά σου ξαναγέμισε το ίδιο μελανοδοχείο που πλήρωσες 22 ευρώ και στο πούλησε πάλι για 17. Μπράβο μαλάκα, αν βρει άλλα 40 πρόβατα σαν εσένα, δεν χρειάζεται να πουλάει τίποτα άλλο.

2. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Θυμάσαι την εκστρατεία για καθαρό περιβάλλον "Τίποτα δεν πάει χαμένο"; Πήγες να δώσεις το παλιό σου PC, το κομπιουτεράκι-Ντόρα και το παλιό κασσετόφωνο ΑΚΑΙ που παρέπαιαν μέσα στο υπόγειο; Μπράβο μαλάκα. Πώς σου φαίνεται τώρα που αγοράζεις από κυριλάτα μαγαζιά με "Ισχυρή πράσινη συνείδηση" ένα κομμάτι του ΑΚΑΙ με 30 φύλλα χαρτί στη μέση και το πληρώνεις 12 ευρώ; Κατάπιες τώρα τη δήλωση που έκανες στο STAR Channel "Είναι λίγο τσιμπημένα, αλλά πάνω απ' όλα η οικολογία"; Ουσιαστικά τους χάρισες ένα εμπορικά πολύτιμο υλικό, αφού μπορούν να στο ξαναπουλήσουν ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ βάζοντας μπροστά την ταμπέλα της οικολογίας. Κακά τα ψέματα, η οικολογία είναι μόδα τώρα τελευταία και αποφέρει τεράστια κέρδη. Όταν ξαναπάς να πάρεις και τα απομεινάρια του παλιού σου PC, ζήτα να κουρδίσουν το καμπανάκι σου σε σι ύφεση. Και στείλε μου και το παλιό σου κινητό, να το βάψω κυλοτί ροζ που είναι της μόδας και να στο ξαναπουλήσω. Και φέρε και όσους φίλους με "οικολογική συνείδηση" έχεις, να χεστώ στο χρήμα.

Για το μισό άνθρωπο που ακόμα είναι δύσπιστος για το συνδυασμό κλοπής και brainwash που του κάνουν, έχω αυτό το link. Διάβασέ το όλο αναθεματισμένε χίπη, γίδας παιδί και πες μου πόση διαφορά έχεις από την κλασική ατάκα "Κρατήστε την Αθήνα καθαρή, ταχυδρομήστε τα σκουπίδια σας στον Πειραιά". Πού είναι η οικολογική σου συνείδηση τώρα; Ή μήπως η οικολογική συνείδηση ισχύει μόνο μέσα στα σύνορα της χώρας σου; Για την Κίνα που βουλιάζει στο σκατό της δεν έχεις οικολογική ευαισθησία; Τα κινεζάκια που είδες στο ρεπορτάζ του BBC παίρνουν αυτό:

Το ξεκολλάνε, το κάνουν κομμάτια, παίρνουν ό,τι είναι χρήσιμο, αφαιρούν το χρυσό, το χαλκό και το μολύβι από μέσα και με τα υλικά που χρησιμεύουν και δουλεύουν, προσθέτουν κάτι ψιλά σε καινούρια πλακέτα και σου πλασάρουν αυτό:
Φυσικά, ό,τι είναι "παλαιάς τεχνολογίας" ή περισσεύει ή δεν λειτουργεί το μετετρέπουν σε διάφορες τρέντι μαλακίες όπως αυτές:


και στις ξαναπουλάνε σε τιμές που δεν δικαιολογούνται με τίποτα. Κι εσύ το πρόβατο πας και τις παίρνεις και τις δύο για να το παίξεις high-tec hipster. Μπράβο μαλάκα! Είσαι θύμα της πιο καλοστημένης κομπίνας του αιώνα, μετά τις δωροκάρτες των σουπερμάρκετ. Υπό την κάλυψη του ευγενούς σκοπού της ανακύκλωσης προμηθεύεις την πρώτη ύλη και δίνεις τσαμπέ πληροφορίες για την αγοραστική δυναμική του προϊόντος, δύο σε ένα.

Δεν έχω άλλο να κράξω, ο νοών νοήτω. Επαναλαμβάνω ότι σέβομαι το θεσμό της ανακύκλωσης, εφόσον ο θεσμός αυτός σέβεται εμένα ως καταναλωτή και κυρίως σέβεται τον πρωταρχικό του στόχο, την ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ. Θα ανακυκλώσω ηλεκτρονικές συσκευές όταν μάθω ότι ξαναχρησιμοποιούν το βακελίτη, αφαιρούν το χαλκό με ασφάλεια, ανακυκλώνουν το πυρίτιο σε λιπάσματα, ανακατασκευάζουν τα υλικά και τα συναρμολογούν πάλι για να μου παραδώσουν ένα πραγματικά οικολογικό προϊόν, χωρίς να χαλάνε τα ποτάμια της Κίνας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Μέχρι τότε θα έχω νοοτροπία μουντρούχου πρωτόγονου, θα κόβω λουκάνικα με πειρατικό CD του Windows ΧΡ και θα ψήνω σουβλάκια πάνω στο παλιό μου tower. Σαν αυτούς εδώ τους μάγκες:


Και πάλι στο θέμα: Μην είστε πρόβατα, η ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών δεν αποσκοπεί στην οικολογία. Όσοι "ανακυκλώνουν" ηλεκτρονικά, πολύ απλά τα μετατρέπουν σε κάτι άλλο που είναι τρέντι και τα πουλάνε πανάκριβα, ή τα μεταπωλούν ως "μεταχειρισμένα" σε άνθρωπους περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας.

Καλύτερα ανοίξτε ένα λογαριασμό στο eBay, στο Emarket ή όπου αλλού αγαπάτε και πουλήστε όλα αυτά που θα πετάγατε για να σας τα ξαναπουλήσει κάποιος. Κάρτα όλοι έχουμε και όλοι την χρωστάμε. Συνδέστε την κωλο-κάρτα σας στο λογαριασμό, πακετάρετε τα παλιά σας ηλεκτρονικά που ακόμη δουλεύουν και πουλήστε τα.

Αν έχετε υπομονή, ξηλώστε τα, βγάλτε ένα σκασμό φωτογραφίες και πουλήστε τα ως spare parts. Πρόσφατα αγόρασα ένα κινητηράκι από παλιό κασσετόφωνο AIWA και το πλήρωσα 25 ευρώ. Γιατί; Γιατί αυτός που ήθελε να του φτιάξω το κασσετόφωνο το ήθελε για συναισθηματικούς λόγους και δεν λογάριαζε έξοδα. Επίσης, μια φίλη πρόσφατα πλήρωσε 55 ευρώ για να πάρει μητρική από laptop του 2004. Δεν είχε προσωρινά την οικονομική δυνατότητα να πάρει καινούριο και επιδιόρθωσε το παλιό.

Αυτή είναι η πραγματική φύση της ανακύκλωσης ηλεκτρονικών συσκευών προς το παρόν. Μην αφήνετε άλλους να βγάζουν λεφτά στην πλάτη σας, μπορείτε να τα χαρείτε και μόνοι σας. Αν στην τελική είστε φτιαγμένοι οικονομικά και δεν σας νοιάζει, δωρίστε τα σε κάποιον που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να χαρεί την gadget-filled ζωή του 21ου αιώνα.

ΟΒΕΡ.

1 σχόλιο:

Xwriatakia είπε...

Συμφωνω απολυτα.ΠΟλυ σωστος...

Δημοσίευση σχολίου